Mysterieuze gaatjes?

IMG_3478

Gek word ik ervan!! Hoe komt het toch dat ik elke keer weer gaatjes in m’n nieuwe shirt spot? Eerst gaf ik de wasmachine de schuld, toen mijn broekriem en nu? Tja, zeg het maar, zelfs de duurste shirts hebben die vervelende gaatjes…

Laatst was het weer zover, een nieuw shirtje, van de H&M geloof ik, en ja hoor, nadat ik hem voor de tweede keer uit de kast pakte om aan te doen…. NEEEEEE, niet weer, ik zie een gaatje! Oke, de maat is vol, nu wil ik weten waar het vandaan komt en ik ben een “waar komen toch die gaatjes vandaan onderzoek ”gestart…

Benieuwd? Lees dan verder..

Ik had het laatst met een vriendinnetje erover: ik ben niet de enige, het ligt niet aan mijn wasmachine en ook niet aan de riem! Zij heeft het ook en ze vertelde me dat het door het aanrecht komt.  Altijd zitten de gaatjes rond de navel of broekrand hoogte. Dus maar eens gaan opletten, heeft manlief gaatjes in z’n shirts? De kinderen? Nee, die hebben het ook niet. Zal het mysterieuze gaatjes probleem, of ze nu van de H&M of Tommy Hilfinger zijn, echt komen van het aanrechtblad?

IMG_3477IMG_3480

Na enig speurwerk op het internet vond ik dit:

De Rotterdamse wis- en scheikundedocent Karin den Heijer komt tot een andere conclusie dan het Textielmuseum. Met behulp van haar eigen garderobe deed ze onderzoek naar het gaatjesmysterie. Volgens haar komen de beschadigingen niet door de techniek, want de gaatjes komen telkens op dezelfde plek te zitten. Na verschillende tests komt ze tot de conclusie dat de schade wordt veroorzaakt door de broek, of broekriem.

Nou, ben ik er dus niet zeker van dat het komt door een broek of broekriem aangezien mijn huisgenoten nergens last van hebben! Dus ik heb het textielmuseum eens benaderd en na verder speurwerk ook de Amsterdam Fashion Academy een mail gestuurd.

Dit vertelde de Amsterdam Fashion Academy mij:

Hallo Sandra,

Een bijzondere vraag. Ik heb even navraag gedaan en het volgende werd aangegeven:

 • Het kan zijn dat jouw shirts van een andere stof zijn gemaakt. Misschien gaat jouw voorkeur uit naar viscose of stof die je kinderen niet dragen en is die gevoeliger voor het wasmiddel en of aantal graden dan de kleding van je gezin.
 • Ook kan het zijn dat er motten in je kleding zitten. Deze zijn vaak zo klein dat ze zo op het oog niet waarneembaar zijn. Als jij een eigen kledingkast hebt of een eigen deel van de kast zou kunnen verklaren dat het alleen maar in jouw kleding voorkomt.

Oke, volgens mij hebben mijn kinderen en ik toch echt wel shirts die gemaakt zijn van dezelfde stoffen, dus daar kan het volgens mij niet aan liggen. En motten? Ook dat betwijfel ik, aangezien we onze kleren op zolder aan rekken hebben hangen en geen kledingkast hebben. en mr.G heeft die gaatjes dus niet.

Het textielmuseum kwam met het volgende:

Beste mevrouw Evers,

Gaatjes in t-shirts komen regelmatig voor. Een t-shirt is gemaakt van single jersey en dat is in principe van 1 draad gemaakt. In de praktijk zijn het er wel 100 maar per rij is het er 1. Als zo’n dun draadje breekt is er dus gelijk een gaatje in het stof. Waarom is het nu rond de navel? Het komt van klemmen tussen de broeksriem en bv. de tafelrand of aanrecht. Mechanische beschadiging kan eenvoudig zo’n dun garen kapot maken.

 Oke, het antwoord van het textielmuseum komt naar mijn idee het beste in de buurt aangezien mijn vriendinnetje ook al aangaf dat het door het aanrecht kan komen. Daarbij ben ik toch eigenlijk wel degene die het meeste bij het aanrecht staat (ahum…) Dus ik denk dat mijn conclusie is dat de mysterieuze gaatjes door het aanrecht komen…

Ik ben benieuwd, heb jij ook last van gaatjes in je shirt?

6 thoughts on “Mysterieuze gaatjes?

 1. hi Sandra,

  Hier ook altijd gaatjes onderin de shirts, heel irritant. Duur of goedkoop maakt niet altijd. Ook manlief heeft er last van. Ik doe tegenwoordig mijn shirt aan de voorkant een klein stukje achter de knoop van de broek, dat scheelt al enorm veel

  Groetjes Irene

  Like

 2. ja Sandra je moeder heeft er af en toe ook last van ook aan de voorkant van het shirtje vorige week had ik een gaatje en deze week weer in een ander shirtje dat is echt balen soms gaat het een poosje goed en dan weer achter elkaar gaatjes , als we bij het aanrecht bezig zijn dan het hele shirtje maar in de broek stoppen, en afwachten of dat toch de oorzaak is . liefs van jou moeder.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Sandra, ook ik heb last van het gaatjessyndroom! Toch denk ik dat het komt door de riem. Om dit uit te testen, doe ik nu tegenwoordig, de gesp aan de zijkant. Omdat je shirt erover heen zit, ziet niemand dit, en wat denk je?????? Geen gaatjes meer. Groetjes Mary

  Like

 4. Pingback: Welkom in mijn leven #1 | World of SanShine

 5. Pingback: Hiep Hiep Hoera, WorldofSanshine bestaat 1 jaar! | World of SanShine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s