Dag van de linkshandigen, 13 augustus 2016

IMG_7612

Vandaag eens een ander soort artikel dan dat je van mij gewend bent. In mijn digitale agenda kwam opeens de melding naar voren dat het vandaag Linkshandigen dag is. Nee wacht, Internationale Linkshandigen dag. Tegenwoordig verzinnen ze overal wel een internationale of nationale dag voor en de meesten vind ik maar onzin. Maar de linkshandigen dag vind ik wel interessant. Waarom? Dat zal ik je vertellen.

Internationale linkshandigen dag

Vandaag, 13 augustus, is het Internationale linkshandigen dag. Dit vind ik voor de verandering eens een leuke internationale dag omdat ik en mijn dochter allebei linkshandig zijn. Zo, dat is er uit. Ja, kom maar door met alle opmerkingen…. Nee, grapje maar schijnbaar blijft het apart voor anderen als ze zien dat je linkshandig bent.

Ik heb even opgezocht waar de internationale linkshandigen dag vandaan komt:

“In 1976 is deze dag voor linkshandigen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine- en grote ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen in onze rechtshandige wereld. In 1975 richtte de Amerikaan Dean. R. Campbell in de V.S. de eerste belangenvereniging van linkshandigen op. Een van de eerste zaken die de vereniging ter hand nam, was een bepaalde dag uitroepen tot “Linkshandigen dag.” Aldus de website van de linkshandigen dag. Ik verbaas me er altijd wel over wanneer vreemden je zien schrijven (maar ook vrienden hoor) krijg ik 9 van de 10 keer vol ongeloof de opmerking; “Goh, ben jij links? Uh ja, dat zie je toch? Vol verbijstering staren ze je aan alsof je van een andere planeet komt, want linkshandig zijn is toch wel heul apart. Er zijn inderdaad meer rechtshandigen dan linkshandigen en vroeger was het dan ook een taboe. Op school, bij het leren schrijven werd je zelfs gedwongen om rechts te leren schrijven.

Ongemakken van een linkshandige

Grappig, als je linkshandig bent loop je inderdaad tegen ongemakken aan. Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger op school altijd inkt op de zijkant van mijn hand had. Ook gebruikte ik een linkshandige schaar. Wat het verschil is met een rechtshandige schaar daar ben ik nog steeds niet over uit want tegenwoordig gebruik ik gewoon een “normale” schaar. Ook het snijden van stokbrood of schrijven en kleuren is wat ongemakkelijk. Met het inkleuren van een kleurplaat begin ik vaak aan de rechterkant. Maar wat denk je dan van de uitdrukkingen; 2 linkerhanden hebben of iemand links laten liggen? Is ook niet echt positief. Al heb ik daar nooit problemen mee gehad ofzo. Wanneer ik bezig ben met het maken van sieraden dan zit ik nog wel eens met mezelf en m’n linker hand in de knoop.

Zijn er ook voordelen?

Jazeker, ze zeggen toch dat linkshandigen slimmer zouden zijn? Hmm, echt slim wil ik mezelf niet noemen……. Ik zie mijn vriend bij het lezen van dit stukje al in zichzelf grinniken. Maar linkshandigen schijnen ook creatief te zijn, ik geloof dat ik dat wel kan beamen. Bij een aantal sporten, zoals tennis, waterpolo en badminton hebben linkshandigen voordeel. Maar ook bij schermen en boksen. De veelal rechtshandigen tegenstanders zijn gewend om tegen rechtshandigen te strijden. Hiervan kan je als linkshandige goed profiteren (verassingseffect).

Lang leven het linkshandigen bestaan

Onze dochter  is ook linkshandig, tot nu toe ondervind ze er geen problemen van. Alleen als ze aan het kleuren is dan heeft ze vaak haar hand helemaal onder zitten aan de zijkant. Maar voor de rest hoor ik haar niet klagen. Dus wij linkshandigen zijn zo apart nog niet hoor? Wij redden ons prima in ons linkshandigen bestaan! 🙂

Nu ben ik natuurlijk benieuwd, wie van jullie is er ook linkshandig? En wist je van het bestaan van de linkshandigen dag af? 

 

 

 

3 thoughts on “Dag van de linkshandigen, 13 augustus 2016

 1. wat leuk om dit te weten . nee jij en je dochter hebben er gelukkig geen al te veel problemen mee en nu kun je zien dat het ook erfelijk is, jou oma was ook gedeeltelijk links , maar vroeger was het zeker een taboe dus jou oma MOEST rechts leren schrijven. ik wist niet dat er een linkshandigen dag is.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dag Sandra,

  Ik ben ook een linkshandige. Aangename kennismaking.

  Even wel deze opmerking. Niet om op te scheppen, maar sommige zaken kan ik eigenlijk tweehandig. Want dat is linkshandigheid of rechtshandigheid: een voorkeur voor een bepaalde hand. Het valt niet op, maar bijna iedereen gebruikt ook wel eens hun andere hand. Bvb: ik schrijf links met mijn pen, maar mijn computermuis ligt (meestal) aan mijn rechterkant. Linkshandigen hebben hier een voordeel: wij worden continu aangemoedigd onze rechterhand te gebruiken met al die rechtshandige gebruiksmiddelen. Als wij daarop ingaan (maar niet te veel), trainen wij de motoriek van beide handen. Dat is een enorm voordeel: wij kunnen gemakkelijker bewust worden van onze beide handen, en daardoor zelfs nog handiger worden.

  Zouden linkshandigen slimmer zijn? Linkshandigen trainen andere gebieden in de hersenen meer dan rechtshandigen. Dit geeft een andere focus. Beetje opzoekingswerk leert me dat linkshandigen meer oplossingsgericht zijn. Omdat wij altijd met instrumenten worden geconfronteerd die niet aan onze preferenties zijn aangepast. Zie ook ergens in de 1e link die ik onderaan plak.

  Ik heb ook eerder gehoord dat linkshandigen creatiever zouden zijn. Of tenminste; artistieker. Dat zou te maken hebben met de hersenfuncties in de rechterhelft, die linkshandigen meer zouden gebruiken. Maar… daarvoor heb ik een tweede link onderaan toegevoegd. Moeilijk te zeggen of dit inderdaad zo is. Het valt alleen meer op als een linkshandige iets speciaal doet, omdat wij met zoveel minder zijn dan de rechtshandigen. En de mensheid heeft sowieso die grijze massa in ons aller hoofd nog steeds niet helemaal doorgrondt.

  Ik ben wel blij dat ook wij linkshandigen onze dag mogen vieren. We worden niet altijd links gelaten. 🙂

  Groetjes,
  Philippe

  https://www.scientias.nl/linkshandigheid-is-tof-en-wel-om-deze-negen-redenen/
  http://www.kennislink.nl/publicaties/zijn-linkshandigen-creatiever

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s